vineri, 20 noiembrie 2009

Retete culinare

BLANCHETA DE IEPURE
Carnea slaba a iepurelui se potriveste bine cu sosul cremos. Pt 6 portii, se taie un iepure mare in 10 bucati. Se pune intr-un vas si se acopera cu 3l de apa, apoi se pune la fiert, se inlatura spuma si se adauga legume (2cepe, 2morcovi, o legatura de plante aromatice), sare si piper. Se firbe totul cam o ora si 15 min, apoi carnea si legumele se scurg. Supa se strecoara si se fierbe in continuare ca sa scada la aproximativ un litru. Se adauga un rantas facut din 65g de fainaamestecata bine cu 100g de unt. Se toarna 50 ml smantana lichida si se mai fierbe la foc mic 5 min. Sosul se sareaza, se pipereaza, apoi se strecoarasi se mai adauga un galbenus de ou si 50ml de smantana. Se pun carnea de iepure si legumele in sos si se servesc fierbinti.

IEPURE PREPARAT LA OALA
Reteta ne ofera un mod original de pregatire a iepurelui. Pentru 6 portii, se taie un iepure mare in 10 bucatisi se pune la fiert i 4l de apa. Se inlatura spuma, se mai fierbe 20min, apoi se adauga 3 bucati de praz, 2 tulpini de telina, 4 morcovi, 3 cepe si 4 napi, toate legumele fiind taiate in bucati. Se condimenteaza cu 10 boabe de piper, sare bruta, o legatura de plante aromatice si 3 cuisoare. Vasul se lasa descoperit si se fierb ingredientele la foc mic o ora si 15 min. Se serveste impreuna cu supa si legumele, alaturi de mustar si garnitura de cartofi noi si ciuperci preparate in unt.

TOCANA DE IEPURE
1. Tocana este unul din cele mai bune metode de pregatire a iepurelui. Daca iepurele este prea mare, se pastreaza spinarea pt alta mancare si se prepara restul. Se taie un iepure in 12 bucati. Se taie cubulete si amesteca 3 cepe, 2 morcovi si o telina. Se pun legumele si carnea intr-un vas mare si se toarna peste ele 1.5l vin rosu. 2. Se adauga 50 ml de coniac, 40ml otet, olegatura de plante aromatice10 boabe de piper si doua cuisoare.A doua zi se strecoara lichidul si se separa carnea de legume. Se prajeste crnea in tigaie, la foc iute, 20 de minute, apoi se adauga legumele. 3. Se pun crnea si legumele intr0un vas mai mare, se presara peste ele 2 linguri de faina si se tine vasul pe foc 5 min amestecand in continuu. Se pune marinata la fiert, se ia grasimea de la suprafata, apoi se toarna peste carne, impreuna cu 750ml supa de vitel si o legatura de plante aromatice. Se tine in continu vasul pe foc, se inlatura spuma si se ia grasimea, se mai pune sare si piper si se lasa la foc mic o ora si 45 min. 4. Cand carnea este gata, se scurge si se pune deoparte. sosul se mai fierbe 10 min, apoi se strecoara si se pune in sosiera. Se mai pun 50ml de vin rosu si se amesteca bine, apoi se adauga 2 linguri de jeleu de afine si o lingura de otet de vin. 5. Se curata 200g de ciuperci albe mici si se fierb 10 min in 150ml de apa, zeama unei lamai si 20g unt. Cu 30min inainte de servire, se pun carnea, sosul si ciupercile intr-un vas se incalzesc fara sa fiarba, se presara patrunjel tocat si se servesc fierbinti, cu paste, piure de telina sau cartofi copti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu